Ta Creon på rätt sätt för rätt effekt

För de flesta läkemedel spelar det inte så stor roll om du tar dem i samband med mat eller inte. Här är Creon® ett undantag – Creon ska alltid tas i samband med maten.

När andra läkemedel bör tas i samband med maten beror det ofta på att de kan irritera magen eller för att det är lättare att komma ihåg att ta sin medicin när man äter. För Creon är anledningen mycket viktigare än så. Meningen är att läkemedlet ska hjälpa att smälta maten som du äter.

Vid varje måltid, efter första tuggan

  • För att få bästa effekt av Creon måste enzymerna, som läkemedlet innehåller, blandas med maten. Ett bra tips är att ta Creon efter första tuggan, tillsammans med dryck. Detta ska göras varje gång du äter.
  • Du får inte tugga kapslarna. Om du har svårt för att svälja dem hela, kan du öppna kapslarna och svälja de små kornen istället (utan att tugga dem). Om kornen krossas eller tuggas kan det leda till irritation i munnen eller ändra sättet på hur Creon fungerar i kroppen (se bipacksedeln).
  • Creon behövs vid alla måltider. Ju större och fettrikare portioner, desto mer Creon behöver du. Din läkare talar om för dig hur stor dos av Creon du ska ta.
  • Om du blir gasig i magen eller får diarré när du äter fet mat kan du behöva öka dosen. Prata då med din läkare eller om du har andra frågor och funderingar.
  • Creon doseras individuellt. Du ska aldrig minska dosen som din läkare har föreskrivit. Även om du tycker att symtomen är borta finns risken att ditt näringsupptag försämras utan att du själv märker det.

Slipp magbesvär

Tillskottet av enzymerna som finns i Creon gör att alla viktiga näringsämnen kan tas upp i kroppen. Du slipper då mag- och tarmbesvär som beror på att du inte kan smälta maten tillräckligt.

Se bipacksedeln för mer information om Creon.

Medicinskt granskad av Viatris staff

  • 06 june 2024
Creon Capsule

OM BUKSPOTTKÖRTELN

  • OM BUKSPOTTKÖRTELN

    Om bukspottkörteln

    Din bukspottkörtel är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen. Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

    På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar bland annat hormonerna insulin och glukagon).

  • VARFÖR SLUTAR MIN KROPP TILLVERKA MATSMÄLTNINGSENZYM?

    Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

    Av någon anledning så är din bukspottkörtels funktion nedsatt. Det kan bero på själva körtelvävnaderna inte tillverkar tillräckligt med enzym, eller så kan det vara en blockad eller en störning i signalsystemen som hindrar enzymen att nå tarmarna.

  • VILKA SYMTOM ÄR VANLIGA?

    Vilka symtom är vanliga?

    Du kan ha diarréer, med eller utan magknip. Det kan kännas som om magen är uppblåst, du kan må illa, eller känna annat obehag från magen. En del får en kraftigt illaluktande, fettblandad diarré (steatorré) som kan vara svår att spola ned. Oftast känner du av dina symtom efter att du har ätit. Fet mat kan förvärra symtomen. Eftersom din kropp inte kan ta åt sig den näring den behöver är det vanligt med viktnedgång.

    Utmaningen är att den dagen du lägger märke till dina symtom har det oftast gått ganska långt, för oftast märks inte symtomen förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket.

  • VAD GÖR JAG OM JAG HAR BRIST PÅ PANKREASENZYMER?

    Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

    Skulle det vara så att du har brist på pankreasenzymer så behöver du tillföra det till din kropp för att må bättre. Pankreasenzymen tas i form av kapslar samtidigt som du äter. Sedan verkar enzymerna i dina tarmar, på samma sätt som dina egna matsmältningsenzymer skulle ha gjort. De hjälper alltså din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i maten du äter.

    Syftet med att äta kapslarna är att du ska återfå en så normal matsmältning som möjligt. Creon® botar inte grundorsaken till din enzymbrist, men hjälper din kropp att öka upptaget av näring från maten du äter. Om det är så att dina magproblem beror på enzymbrist, så kommer symtomen att minska inom en vecka, förutsatt att du tar medicinen på rätt sätt och i rätt mängd. Du kan i samråd med din läkare komma fram till vilken dos av enzymer som är rätt för dig.

  • HAR DU EN DIAGNOS SOM ORSAKAT DINA PROBLEM?

    Har du en diagnos som orsakat dina problem?

    Det är vanligt att få enzymbrist om du har kronisk pankreatit, cystisk fibros eller pankreascancer. Det finns uppgifter som talar för att risken att lida av enzymbrist är förhöjd hos de som samtidigt har en annan sjukdom, bland annat celiaki, diabetes och överkänslig tarm (IBS) med diarré, jämfört med personer som i övrigt är friska. Annat som ökar risken för att få brist på matsmältningsenzym är rökning, alkohol och åldrande.

  • VAD ÄR ETT ELASTASTEST?

    Vad är ett elastastest?

    För att undersöka om du har brist på pankreasenzymer så kan du ta ett test som heter elastastest. Det är ett enkelt och snabbt avföringstest som du gör hemma. Testet ger en indikation om din bukspottkörtel utsöndrar mindre enzym än normalt. I vissa fall kan din läkare också testa dig genom att du får prova ta pankreasenzymer i kapselform vid varje måltid, för att se om det hjälper dig.