Frågor & svar

Här får du svar på hur du tar Creon, varför det är viktigt att ta Creon tillsammans med mat, vad Creon innehåller och andra vanliga frågor.

 • Vad ska jag göra om jag glömt ta Creon i samband med en måltid?

  Du ska ta Creon som vanligt nästa gång du äter. För att göra nytta måste Creon blandas med födan och ska därför tas i samband med måltid eller direkt efter. Man kan inte kompensera för en utebliven dos genom att ta dubbelt så mycket Creon vid nästa måltid.

 • Kan jag lägga Creon i min vanliga dosett tillsammans med mina andra läkemedel?

  En dosett är ett bra hjälpmedel för att komma ihåg vilka tabletter som ska tas vid olika tider på dygnet, och för att kunna se om man har missat någon. Men Creon är inte ett läkemedel som ska tas vid särskilda tidpunkter, som till exempel morgon och kväll. Creon ska istället alltid tas i direkt anslutning till alla måltider, även mellanmål. Därför är dosetter oftast inte det lämpligaste sättet för att komma ihåg att ta Creon.

 • Jag har ätit Creon en tid och har inga som helst problem med magen längre. Kan jag sluta ta Creon nu?

  Nej, Creon är oftast en kronisk behandling. Om din läkare inte ordinerat annorlunda ska Ddu ska fortsätta äta använda Creon livet ut, eftersom din egen bukspottkörtel inte kan bilda tillräckligt med matsmältningsenzymer. Om du slutar att ta Creon kommer du att få lös avföring igen, och ett sämre näringsupptag. Då riskerar du att gå ner i vikt och få brist på viktiga näringsämnen. Diskutera alltid med sjukvården innan du ändrar doseringen eller funderar på att avsluta behandlingen.

 • Jag äter Creon, men har fortfarande problem med gaser och ibland diarré. Vad ska jag göra?

  Det är viktigt att du tar Creon på rätt sätt, samtidigt som du äter. Ett bra tips är att ta Creon efter första tuggan mat. Om du redan tar Creon korrekt så kanske du har för låg dos. Då bryts födan inte ner tillräckligt, utan jäser när den kommer ner i grovtarmen. Du bör tala med din doktor för att få hjälp.

 • Jag tycker det är svårt att svälja Creon-kapslar. Kan man dela dem?

  Har du svårt att svälja kapslarna hela kan du öppna dem försiktigt och blanda pelletsen med något syrligt som inte behöver tuggas eller blanda dem med en syrlig dryck. Syrlig mat kan exempelvis vara äppelmos eller yoghurt och syrlig vätska kan vara äppel-, apelsin- eller ananasjuice.

  Blandningen ska sväljas omedelbart utan att krossa eller tugga pelletsen och du kan dricka vatten eller juice till. Om pelletsen inte blandas med syrlig mat eller vätska kan det leda till irritation i munnen eller ändra sättet på hur Creon fungerar i kroppen.

 • Varför är det viktigt att jag tar Ceon med mat?

  Creon ska alltid tas under tiden eller direkt efter du har ätit. Detta gör att enzymerna blandar sig ordentligt med maten och bryter ner den medan den passerar genom tarmen.

 • Hur ska jag tänka när det gäller väldigt långa och stora måltider?

  Ett bra tips är att ta Creon efter första tuggan, tillsammans med dryck. Ju större och fettrikare portioner, desto mer Creon behöver du ta, som du fördelar ut över hela måltiden. Tala med din läkare om hur stor dos av Creon du ska ta.

 • Kan jag ta Creon med andra läkemedel?

  Du kan äta Creon även om du tar andra läkemedel. Däremot ska du inte använda Creon om du är allergisk mot pankreaspulver, svinprotein eller något annat av innehållet i Creon. Fråga din läkare eller apotekspersonal om råd om du är osäker.

 • Hur ska jag ta Creon om jag äter mer oregelbundna måltider och inte frukost, lunch, middag?

  Om du inte äter regelbundet bör du prata med din dietist eller läkare för att få råd om hur du ska sprida ut doserna över dygnet. Det viktigaste är att alltid ta tillräckliga doser av Creon samtidigt som du äter.

 • Jag äter väldigt många kapslar – är det verkligen bra?

  Creon doseras individuellt. Du ska aldrig minska dosen som din läkare har föreskrivit. Även om du tycker att symtomen är borta finns risken att symtomen återkommer om du slutar med Creon och att ditt näringsupptag försämras utan att du själv märker det.

 • Vad innehåller Creon?

  Creon innehåller pankreaspulver, som är en blandning av naturliga matsmältningsenzymer.

 • Är det någon skillnad på pankreaspulver om säljs som Kreon eller Creon?

  Creon är ett registrerat läkemedel och har genomgått de rigorösa kontroller som alla godkända registrerade läkemedel måste göra.

  Innehållet i Kreon och Creon är detsamma. Kreon är ett parallellimporterat läkemedel. I vissa fall kan det förekomma skillnader mellan parallellimporterade och direktimporterade läkemedel till exempel när det gäller färgämnen eller texten på innerförpackningen. Ett parallellimporterat läkemedel får ett MT-nummer. Med hjälp av detta nummer kan man identifiera eventuella skillnader.

 • Vilka biverkningar kan jag få?

  Biverkningar är ovanliga. Enzymerna verkar inuti tarmen och tas inte upp till blodet. Därför påverkas ingen annan funktion i kroppen än matsmältningen. Rubbningar i magtarmkanalen, huvudsakligen av mild eller måttlig allvarlighetsgrad, är de vanligaste rapporterade biverkningarna i kliniska prövningar. Dessa beror huvudsakligen på den underliggande sjukdomen och inte behandlingen.

Medicinskt granskad av Viatris staff

 • 06 june 2024