Vad är Creon?

Creon® är det enda läkemedlet med naturligt matsmältningsenzym, så kallat pankreasenzym. Creon är kapslar som innehåller pankreasenzym. Pankreasenzym är ett av våra äldsta läkemedel och har funnits i över 100 år. Preparaten har gradvis förfinats men de verksamma substanserna är desamma.

Vad kan du förvänta dig av behandlingen?

Redan efter några dagars användning så bör dina symtom minska ifall dina besvär beror på enzymbrist och om du tar Creon på rätt sätt.

Läs alltid bipacksedeln noga innan användning av Creon.
Här hittar du frågor och svar om Creon.
Se www.fass.se eller www.medicininstruktioner.se för mer information.

Så tar du Creon

Du tar Creon till varje måltid och alltid tillsammans med maten, det är för att enzymerna måste blandas med födan för att ha full effekt. Tips! Ta Creon redan efter första tuggan.

MÅSTE KAPSLARNA SVÄLJAS HELA?

Ja, kapslarna får inte tuggas eller krossas. Men om du har svårt att svälja kapslarna hela så kan du försiktigt öppna dem och svälja de små kornen (utan att tugga dem) tillsammans med något syrligt som till exempel juice eller yoghurt.

HJÄLPER INTE BEHANDLINGEN?

Kontakta din läkare eller din dietist om Creon inte har hjälpt efter ett par veckor. Då kan dosen behöva justeras. Det kan också vara så att det behövs ytterligare utredning för att hjälpa dig att bli av med dina problem.

FÅR DU PROBLEM NÄR DU ÄTER FET MAT, TROTS ATT DU TAR CREON?

Ju större och fettrikare måltider, desto mer matsmältningsenzym behövs. Det är viktigt att du inte undviker att äta viss mat även om du upplever problem med magen. Om du får besvär som gasbildning eller lös avföring när du äter fetare måltider kan du behöva öka dosen av Creon. Tala då med din läkare eller dietist.

Medicinskt granskad av Viatris staff

 • 02 May 2020
Creon Capsule

OM BUKSPOTTKÖRTELN

 • OM BUKSPOTTKÖRTELN

  Om bukspottkörteln

  Din bukspottkörtel är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen. Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

  På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar bland annat hormonerna insulin och glukagon).

 • VARFÖR SLUTAR MIN KROPP TILLVERKA MATSMÄLTNINGSENZYM?

  Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

  Av någon anledning så är din bukspottkörtels funktion nedsatt. Det kan bero på själva körtelvävnaderna inte tillverkar tillräckligt med enzym, eller så kan det vara en blockad eller en störning i signalsystemen som hindrar enzymen att nå tarmarna.

 • VILKA SYMTOM ÄR VANLIGA?

  Vilka symtom är vanliga?

  Du kan ha diarréer, med eller utan magknip. Det kan kännas som om magen är uppblåst, du kan må illa, eller känna annat obehag från magen. En del får en kraftigt illaluktande, fettblandad diarré (steatorré) som kan vara svår att spola ned. Oftast känner du av dina symtom efter att du har ätit. Fet mat kan förvärra symtomen. Eftersom din kropp inte kan ta åt sig den näring den behöver är det vanligt med viktnedgång.

  Utmaningen är att den dagen du lägger märke till dina symtom har det oftast gått ganska långt, för oftast märks inte symtomen förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket.

 • VAD GÖR JAG OM JAG HAR BRIST PÅ PANKREASENZYMER?

  Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

  Skulle det vara så att du har brist på pankreasenzymer så behöver du tillföra det till din kropp för att må bättre. Pankreasenzymen tas i form av kapslar samtidigt som du äter. Sedan verkar enzymerna i dina tarmar, på samma sätt som dina egna matsmältningsenzymer skulle ha gjort. De hjälper alltså din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i maten du äter.

  Syftet med att äta kapslarna är att du ska återfå en så normal matsmältning som möjligt. Creon® botar inte grundorsaken till din enzymbrist, men hjälper din kropp att öka upptaget av näring från maten du äter. Om det är så att dina magproblem beror på enzymbrist, så kommer symtomen att minska inom en vecka, förutsatt att du tar medicinen på rätt sätt och i rätt mängd. Du kan i samråd med din läkare komma fram till vilken dos av enzymer som är rätt för dig.

 • HAR DU EN DIAGNOS SOM ORSAKAT DINA PROBLEM?

  Har du en diagnos som orsakat dina problem?

  Det är vanligt att få enzymbrist om du har kronisk pankreatit, cystisk fibros eller pankreascancer. Det finns uppgifter som talar för att risken att lida av enzymbrist är förhöjd hos de som samtidigt har en annan sjukdom, bland annat celiaki, diabetes och överkänslig tarm (IBS) med diarré, jämfört med personer som i övrigt är friska. Annat som ökar risken för att få brist på matsmältningsenzym är rökning, alkohol och åldrande.

 • VAD ÄR ETT ELASTASTEST?

  Vad är ett elastastest?

  För att undersöka om du har brist på pankreasenzymer så kan du ta ett test som heter elastastest. Det är ett enkelt och snabbt avföringstest som du gör hemma. Testet ger en indikation om din bukspottkörtel utsöndrar mindre enzym än normalt. I vissa fall kan din läkare också testa dig genom att du får prova ta pankreasenzymer i kapselform vid varje måltid, för att se om det hjälper dig.