Stöd till dig som äter Creon

För att få ännu mer nytta av din behandling finns ett kostnadsfritt patientstödprogram som du gärna får anmäla dig till. Programmet heter Creon-support och finns till för att du som behandlas med Creon ska må så bra som möjligt.

Varför ett patientstöd?

För att behandlingen ska kunna göra bäst nytta är det viktigt att du tar medicinen på rätt sätt, och varje gång du äter. Du ska kunna äta som vanligt när du tar Creon, men dosen måste vara tillräcklig för att det livsviktiga fettet ska brytas ner och komma kroppen till godo. Om fettet inte bryts ner kan du drabbas av magbesvär och näringsbrist. Med Creon-support får du svar på eventuella funderingar om din behandling.

Creon hjälper din mage hela livet

Creon-support ger dig stöd kring din behandling mellan dina ordinarie vårdbesök. Du får utbildning, support och motivation. Creon finns för att hjälpa dig och din mage hela livet ut. Creon stöttar med naturliga matsmältningsenzymer, när din egen bukspottkörtel inte fullt ut kan producera det som behövs.

Creon-support ger stöd och motivation

När du går med i supportprogrammet får du bland annat:

 • Svara på frågor om din behandling och om hur du mår.
 • En löpande professionell bedömning över att du behandlas på bästa möjliga sätt.
 • Uppföljningssamtal med en sjuksköterska (om du vill).
 • Tips och råd om hur du bäst ska hantera ditt tillstånd.
 • Möjlighet att ställa frågor och få svar på dina funderingar.

Creon är som sagt oftast en livslång behandling, men självklart kan du när som helst välja att sluta vara med i Creon-support.

Medicinskt granskad av Viatris staff

 • 02 May 2020
Creon Capsule

OM BUKSPOTTKÖRTELN

 • OM BUKSPOTTKÖRTELN

  Om bukspottkörteln

  Din bukspottkörtel är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen. Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

  På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar bland annat hormonerna insulin och glukagon).

 • VARFÖR SLUTAR MIN KROPP TILLVERKA MATSMÄLTNINGSENZYM?

  Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

  Av någon anledning så är din bukspottkörtels funktion nedsatt. Det kan bero på själva körtelvävnaderna inte tillverkar tillräckligt med enzym, eller så kan det vara en blockad eller en störning i signalsystemen som hindrar enzymen att nå tarmarna.

 • VILKA SYMTOM ÄR VANLIGA?

  Vilka symtom är vanliga?

  Du kan ha diarréer, med eller utan magknip. Det kan kännas som om magen är uppblåst, du kan må illa, eller känna annat obehag från magen. En del får en kraftigt illaluktande, fettblandad diarré (steatorré) som kan vara svår att spola ned. Oftast känner du av dina symtom efter att du har ätit. Fet mat kan förvärra symtomen. Eftersom din kropp inte kan ta åt sig den näring den behöver är det vanligt med viktnedgång.

  Utmaningen är att den dagen du lägger märke till dina symtom har det oftast gått ganska långt, för oftast märks inte symtomen förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket.

 • VAD GÖR JAG OM JAG HAR BRIST PÅ PANKREASENZYMER?

  Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

  Skulle det vara så att du har brist på pankreasenzymer så behöver du tillföra det till din kropp för att må bättre. Pankreasenzymen tas i form av kapslar samtidigt som du äter. Sedan verkar enzymerna i dina tarmar, på samma sätt som dina egna matsmältningsenzymer skulle ha gjort. De hjälper alltså din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i maten du äter.

  Syftet med att äta kapslarna är att du ska återfå en så normal matsmältning som möjligt. Creon® botar inte grundorsaken till din enzymbrist, men hjälper din kropp att öka upptaget av näring från maten du äter. Om det är så att dina magproblem beror på enzymbrist, så kommer symtomen att minska inom en vecka, förutsatt att du tar medicinen på rätt sätt och i rätt mängd. Du kan i samråd med din läkare komma fram till vilken dos av enzymer som är rätt för dig.

 • HAR DU EN DIAGNOS SOM ORSAKAT DINA PROBLEM?

  Har du en diagnos som orsakat dina problem?

  Det är vanligt att få enzymbrist om du har kronisk pankreatit, cystisk fibros eller pankreascancer. Det finns uppgifter som talar för att risken att lida av enzymbrist är förhöjd hos de som samtidigt har en annan sjukdom, bland annat celiaki, diabetes och överkänslig tarm (IBS) med diarré, jämfört med personer som i övrigt är friska. Annat som ökar risken för att få brist på matsmältningsenzym är rökning, alkohol och åldrande.

 • VAD ÄR ETT ELASTASTEST?

  Vad är ett elastastest?

  För att undersöka om du har brist på pankreasenzymer så kan du ta ett test som heter elastastest. Det är ett enkelt och snabbt avföringstest som du gör hemma. Testet ger en indikation om din bukspottkörtel utsöndrar mindre enzym än normalt. I vissa fall kan din läkare också testa dig genom att du får prova ta pankreasenzymer i kapselform vid varje måltid, för att se om det hjälper dig.