Ordförklaringar

Här kan du lära dig lite mer om betydelsen av de medicinska termerna du kan stöta på om du har EPI.

VAD ÄR EPI?

EPI är förkortningen för exokrin pankreasinsufficiens, vilket är ett sjukdomstillstånd som innebär att bukspottkörteln minskat eller slutat tillverka vissa av de matsmältningsenzym som kroppen behöver för att bryta ned mat. Följden blir att kroppen blir sämre på att ta upp näring, vilket i sin tur kan leda till bland annat viktnedgång, näringsbrist, återkommande diarréer och andra magproblem.

VAD ÄR PANKREAS?

Pankreas är latin för bukspottkörteln, ett ca 15-25 cm långt körtelorgan som är placerat bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln har som funktion att tillverka insulin och andra hormoner men även enzymer som behövs för matsmältningen.

VAD ÄR EXOKRIN?

Exokrin syftar här till bukspottkörteln och betyder att det är en körtel som utsöndrar ämnen till ett hålrum i kroppen, i det här fallet matsmältningsenzym för mag- och tarmkanalen.

Andra exempel på exokrina körtlar är till exempel spottkörtlar, svettkörtlar, tårkörtlar, talgkörtlar, en lång rad körtlar i mag–tarmkanalen och körtlar i anslutning till könsorganen.

Motsatsen till exokrin är endokrin. Endokrin innebär att organ utsöndrar ämnen som till exempel går direkt ut till blodet och därmed till våra celler. Eller utsöndrar hormoner (till exempel insulin) som via blodet når hela kroppen. Det kan vara till exempel adenohypofysen, binjurarna eller könskörtlarna. Bukspottkörteln har både en exokrin och endokrin funktion.

VAD ÄR ENZYM?

Ett enzym är ett protein som till exempel hjälper till att bryta ned maten vi äter så att vi kan ta upp näringen i kroppen. Det finns matsmältningsenzymer som bryter ned protein (proteaser) kolhydrater (amylaser) och fett (lipaser).

VAD ÄR PANKREASENZYM?

Pankreasenzym är matsmältningsenzym som hjälper kroppen att bryta ned/spjälka fett och andra näringsämnen i maten. De pankreasenzym som ingår i Creon är utvunna ur grispankreas.

VAD ÄR ETT ELASTAS-TEST?

Elastas-testet är ett avföringsprov som din läkare kan be dig göra. Testet tar reda på ifall du har låga koncentrationer av enzymet Elastas i din avföring. Elastas tillverkas i bukspottkörteln, och ifall du har låga koncentrationer av Elastas kan läkaren misstänka att din bukspottkörtel inte tillverkar tillräckligt mycket enzymer. Du kan då behöva behandlas genom tillskott av naturliga matsmältningsenzymer.

VAD ÄR STEATORRÉ?

Steatorré är den medicinska termen för sjukligt mycket fett i avföringen. Det beror på att fettet passerar vidare till bakterier i tjocktarmen istället för att brytas ner i tunntarmen. Ett sätt att misstänka steatorré är ifall din avföring flyter och är svår att spola ned, eller ifall den ser slemmig ut.

Medicinskt granskad av Viatris staff

 • 02 May 2020
Creon Capsule

OM BUKSPOTTKÖRTELN

 • OM BUKSPOTTKÖRTELN

  Om bukspottkörteln

  Din bukspottkörtel är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen. Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

  På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar bland annat hormonerna insulin och glukagon).

 • VARFÖR SLUTAR MIN KROPP TILLVERKA MATSMÄLTNINGSENZYM?

  Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

  Av någon anledning så är din bukspottkörtels funktion nedsatt. Det kan bero på själva körtelvävnaderna inte tillverkar tillräckligt med enzym, eller så kan det vara en blockad eller en störning i signalsystemen som hindrar enzymen att nå tarmarna.

 • VILKA SYMTOM ÄR VANLIGA?

  Vilka symtom är vanliga?

  Du kan ha diarréer, med eller utan magknip. Det kan kännas som om magen är uppblåst, du kan må illa, eller känna annat obehag från magen. En del får en kraftigt illaluktande, fettblandad diarré (steatorré) som kan vara svår att spola ned. Oftast känner du av dina symtom efter att du har ätit. Fet mat kan förvärra symtomen. Eftersom din kropp inte kan ta åt sig den näring den behöver är det vanligt med viktnedgång.

  Utmaningen är att den dagen du lägger märke till dina symtom har det oftast gått ganska långt, för oftast märks inte symtomen förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket.

 • VAD GÖR JAG OM JAG HAR BRIST PÅ PANKREASENZYMER?

  Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

  Skulle det vara så att du har brist på pankreasenzymer så behöver du tillföra det till din kropp för att må bättre. Pankreasenzymen tas i form av kapslar samtidigt som du äter. Sedan verkar enzymerna i dina tarmar, på samma sätt som dina egna matsmältningsenzymer skulle ha gjort. De hjälper alltså din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i maten du äter.

  Syftet med att äta kapslarna är att du ska återfå en så normal matsmältning som möjligt. Creon® botar inte grundorsaken till din enzymbrist, men hjälper din kropp att öka upptaget av näring från maten du äter. Om det är så att dina magproblem beror på enzymbrist, så kommer symtomen att minska inom en vecka, förutsatt att du tar medicinen på rätt sätt och i rätt mängd. Du kan i samråd med din läkare komma fram till vilken dos av enzymer som är rätt för dig.

 • HAR DU EN DIAGNOS SOM ORSAKAT DINA PROBLEM?

  Har du en diagnos som orsakat dina problem?

  Det är vanligt att få enzymbrist om du har kronisk pankreatit, cystisk fibros eller pankreascancer. Det finns uppgifter som talar för att risken att lida av enzymbrist är förhöjd hos de som samtidigt har en annan sjukdom, bland annat celiaki, diabetes och överkänslig tarm (IBS) med diarré, jämfört med personer som i övrigt är friska. Annat som ökar risken för att få brist på matsmältningsenzym är rökning, alkohol och åldrande.

 • VAD ÄR ETT ELASTASTEST?

  Vad är ett elastastest?

  För att undersöka om du har brist på pankreasenzymer så kan du ta ett test som heter elastastest. Det är ett enkelt och snabbt avföringstest som du gör hemma. Testet ger en indikation om din bukspottkörtel utsöndrar mindre enzym än normalt. I vissa fall kan din läkare också testa dig genom att du får prova ta pankreasenzymer i kapselform vid varje måltid, för att se om det hjälper dig.

Foto: Viatris