Maten är en central del i människors liv och hälsa och har stor betydelse både för hälsa och vid sjukdom. Vårt ätande påverkas av många och komplexa faktorer som kultur, uppväxt, klimat, social situation, ekonomi och psykiskt mående. Det finns också en rad fysiologiska faktorer som påverkar energi- och näringsbehov samt själva näringsupptaget. Dessa faktorer har en legitimerad dietist god kunskap om och arbetar med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet.
Kostrelaterad problematik som undernäring och övervikt får konsekvenser både för individen och samhället. Genom en hälsosam och individanpassad kost kan vi både förebygga ohälsa och bidra till god livskvalitet. Dietistens uppgift är att vägleda individer till en bra kost och matvanor utifrån individens behov och förutsättningar. Det handlar om att översätta teori och näringsrekommendationer till praktiska kostråd, medvetna val av livsmedel och måltidsmönster.
En dietist utreder och behandlar nutritionsproblem. Vid sjukdom och försämrat näringsupptag ökar risken för otillräckligt energi- och näringsintag samt undernäring. En god nutritionsstatus är av stor betydelse för prognos och vårdtid vid många sjukdomar. Vid exempelvis brist på enzymer från bukspottskörteln får kroppen svårt att bryta ned matens näring tillräckligt. Detta kan leda till besvär och symtom i form av diarréer, illamående, uppblåsthet och mer diffusa magsmärtor. Maten kan då bli ett problem som kan vara svårt att lösa på egen hand. Dietistens huvuduppgift blir därför här att med kostråd och kostanpassningar behandla patientens problematik och på detta sätt se till att patienten får i sig tillräckligt med energi och näring.
Emma Martner
Leg Dietist