Laktosintolerans och glutenintolerans
Glutenintolerans, celiaki, är en kronisk sjukdom som innebär att kroppen inte tål ett protein som heter gluten. När man får i sig gluten via maten så startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Vid laktosintolerans har kroppen en minskad förmåga att ta upp laktos, det vill säga mjölksocker.
Symtom vid laktosintolerans och glutenintolerans
Besvär med gaser i magen och diarré är vanliga symtom vid både laktosintolerans och glutenintolerans, liksom magknip och uppsvälld mage. Glutenintolerans kan också medföra trötthet och viktnedgång, och fortsätter man att äta gluten så tillstöter ännu svårare symtom i takt med att tarmluddet förstörs.
Laktosintolerans och glutenintolerans jämfört med EPI
Gluten finns i vete, råg och korn. Laktos finns i mjölkprodukter. Det är enbart när man får i sig gluten eller laktos, alltså det ämne man inte tål, som besvären kommer. Fet mat kan personer med laktosintolerans och glutenintolerans äta utan problem, medan det är just fettet som personer med obehandlad EPI får problem av. Att föra matdagbok, för att få koll på vad kroppen reagerar mot, är därför ett viktigt led för att avslöja vad som orsakar symtomen. Det ska dock alltid göras i samråd med läkare.