Testa dina kunskaper om EPI och Creon.
Gör ett snabbt quiz! Ingen personlig data lagras.

Foto: Johner

1. Hur kan Creon hjälpa mot din EPI?

1 av 5

Rätt svar: Creon tillför naturliga enzymer som hjälper mig att smälta maten.

Creon tillför naturliga enzymer som hjälper dig att smälta maten. Vid exokrin pankreasinsufficiens (EPI) kan bukspottkörteln inte leverera tillräckligt mycket av de ämnen, så kallade enzymer, som vi behöver för att bryta ner och smälta maten. Creon innehåller naturliga matsmältningsenzym, som verkar på samma sätt som dina egna enzym skulle ha gjort.

2. Hur ska du ta Creon?

2 av 5

Rätt svar: Creon ska tas varje gång jag äter.

Creon ska tas varje gång du äter, tillsammans med maten. Enzymerna måste blandas med maten för att ha full effekt. Det är också så en normal bukspottkörtel fungerar; den känner av att vi äter och sätter genast igång med att producera enzymerna som behövs för att smälta maten. En bra regel är att ta Creon efter den första tuggan mat.

3. Vilket påstående är rätt angående maten när du tar Creon?

3 av 5

Rätt svar: Jag ska kunna äta som vanligt.

Du ska kunna äta som vanligt, och på det sättet som passar dig bäst för att få i dig den näring du behöver. Det är viktigt att du inte undviker fett för att du är rädd att få symtom. Fett är ett livsviktigt näringsämne, och om du fortfarande har problem med fet mat trots att du tar dina Creon på rätt sätt så kanske du behöver öka dosen. Prata då med din läkare.

4. Varför är det viktigt att ta tillräckliga doser av Creon?

4 av 5

Rätt svar: Vid för låga doser kan jag både få diarréer och ett sämre näringsupptag.

Om du tar för låg dos Creon kan du få diarréer och andra mag-tarmbesvär, men dessutom riskerar du att kroppen inte tar upp all den näring som du behöver. Minska inte på den dos som din läkare har föreskrivit. Även om du upplever att symtomen är borta, så kan ditt näringsupptag försämras utan att du märker det, och det kan i förlängningen leda till högre risk för många andra sjukdomar.

5. Hur länge ska du behandlas med Creon för din EPI?

5 av 5

Rätt svar: Troligen hela livet.

Creon är oftast en livslång behandling som ser till att din matsmältning fungerar. Men Creon botar inte den underliggande orsaken till att din kropp av någon anledning har svårt att leverera tillräckligt mycket matsmältningsenzym. Creon är helt enkelt din bukspottkörtels trogna och nödvändiga medhjälpare livet ut. Om du upplever några problem som gör dig tveksam till att fortsätta med din behandling så ska du alltid prata med din läkare.

Du fick 5 rätt av 5

Guldstjärna! Du verkar vara en expert på din Creon-behandling. Du vet hur viktigt det är att ha rätt dos och att ta Creon på rätt sätt. Behandlingen är individuell och livslång. Därför kan det också vara skönt med lite stöd på vägen, så att du hela tiden får den hjälp som passar just dig. Anmäl dig gärna till ett kostnadsfritt patientstödprogram som ger dig kunskap och motivation.

Du fick 3-4 rätt av 5

Snyggt jobbat! Du kan en hel del om din Creon-behandling. Och nu kan du ännu mer. Det är viktigt att ha rätt dos och att ta Creon på rätt sätt. Behandlingen är individuell och livslång. Därför kan det också vara skönt med lite stöd på vägen, så att du hela tiden får den hjälp som passar just dig. Anmäl dig gärna till ett kostnadsfritt patientstödprogram som ger dig kunskap och motivation.

Du fick 0-2 rätt av 5

Bra kämpat! Och även om du svarade fel på några frågor, så kan du nu mer om din Creon-behandling. Det är viktigt att ha rätt dos och att ta Creon på rätt sätt. Behandlingen är individuell och livslång. Därför kan det också vara skönt med lite stöd på vägen, så att du hela tiden får den hjälp som passar just dig. Anmäl dig gärna till ett kostnadsfritt patientstödprogram som ger dig kunskap och motivation.